Verhuren

Wij werken met de meest gerenommeerde verhuurorganisaties in de markt en geven u indien gewenst zelf een gegarandeerd rendement op uw totale investering.

Netto… dus na aftrek van ALLE kosten welke wij voor u natuurlijk tot op de eurocent inzichtelijk maken, zodat er geen enkel misverstand bestaat over uw opbrengsten. Wij verhuren uw woning dan geheel zorgeloos en betalen u maandelijks de gegarandeerde opbrengsten uit. Wenst u ook zelf gebruik te maken van de woning? Dit kan natuurlijk ook.

Persoonlijk gesprek

Wij rekenen graag voor u uit in een persoonlijk gesprek hoeveel uw opbrengsten zullen gaan bedragen. Buiten deze berekening vallen uw eigen vakanties in de recreatiewoning, Immers, deze brengt u immers nagenoeg kosteloos in de eigen woning door. Vakantie vieren in eigen land in uw eigen woning wordt zo geen kostenpost meer, maar gaat geld opleveren!

De belastingdienst en uw recreatiewoning

Eén van de aantrekkelijke kanten van de aankoop van een recreatiewoning is dat de btw kan worden teruggevorderd bij verhuur. Er zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Vakantiehuiswinkel

Op vakantiehuiswinkel vindt u alle informatie omtrent de koop of verhuur van een huisje.

Wilt u meer weten over een van deze onderwerpen kunt u deze gemakkelijk terugvinden op de website van vakantiehuiswinkel!

Interesse?

Wat is het
rendement
uit uw vakantiehuis

Natuurlijk kunt u ook besluiten uw woning te gaan inzetten om een uitstekend rendement op uw uitgave te realiseren. Uw eigen woning wordt dan een investering waarvan de verhuuropbrengsten in box 3 vallen, dus vrij van inkomstenbelasting en heffingen. Daarnaast krijgt u de BTW in zijn geheel terug!

Voorwaarde voor teruggaaf van BTW zijn:

* Teruggave van de btw is alleen mogelijk wanneer u de recreatiewoning vanuit een bedrijf gekocht heeft.
* Wanneer de recreatiewoning niet vanuit een bedrijf gekocht is, is het noodzakelijk dat u als koper wel als ondernemer geregistreerd staat. De woning moet verder ook zakelijk, dat wil zeggen voor de verhuur, gebruikt worden.
* Wanneer u ook zelf gebruik wilt maken van de recreatiewoning moet u er rekening mee houden dat de belastingdienst jaarlijks een correctie toepast op de btw. Over de huurinkomsten bent u met deze constructie btw-plichtig. Residence Heijendael draagt zorg over het totaaloverzicht van de verhuur. Onder de € 1345,- is geen btwafdracht verschuldigd, daarna wordt tot een bedrag van € 1883 een btw-bedrag opgebouwd. Boven dat bedrag dient u de totale verschuldigde btw te betalen. Dat bedraagt 6% op de huurinkomsten.
* U moet ook met een correctie van de btw rekening houden als u binnen 5 jaar na aankoop van de recreatiewoning besluit om haar weer te verkopen. Ook hierbij geldt: hoe, in jaren uitgedrukt, langer u wacht met de verkoop des te meer financieel voordeel u zult behalen.

Rendement & Garanties

Wat is het echte rendement?

De rente bereikt in 2016 een absoluut dieptepunt. Het beleid van de ECB trof uw eventuele vermogen. Bijna 1100 miljard Euro kwam extra op de markt. Gevolg is dat banken makkelijker kredieten kunnen gaan verstrekken en geld ‘goedkoper’ wordt dan ooit tevoren.
De rente gaat dalen richting 0.

Inflatie zorgt voor een achteruitgang
De inflatie zorgt voor een achteruitgang van uw verdiende vermogen. Uw spaargeld levert niet eens voldoende op om uw vermogensbelasting te kunnen betalen.
Alternatieven om op een zo risicoloze manier uw spaargeld te beleggen zijn er (haast) niet.

De markt van professionele projectontwikkelaars voor recreatiewoningen profiteert hiervan. NVM geeft aan dat voor de komende jaren de vraag naar recreatiewoningen voor het eerst hoger zal zijn dan de nieuwbouw per jaar 3500/1500 woningen.

De marktvraag naar recreatiewoningen groeit (verschillend per regio, vraag uw makelaar) en de demografische opbouw van de bevolking (vergrijzing) onderstreept de toenemende perspectieven voor verhuur; lees rendementen op een recreatiewoning.
Tendens: meer vraag naar recreatiewoningen voor rendement
Een geheel nieuwe groep kopers betreedt de markt. De groep welke op zoek is naar een hoger rendement dan de bekende bestaande mogelijkheden bieden (bank sparen, obligaties, aandelen). Deze groep koopt een recreatiewoning voor uitsluitend verhuur of een combinatie van verhuur en zelf genieten.
U leest:
Rendementen van 7 %
Rendement na aftrek btw
Verhuuropbrengsten van € x
Prognose rendement
Bruto opbrengsten € x
Ondergrens rendement
Variabel rendement

Het is moeilijk te doorgronden wat nu daadwerkelijk het rendement op uw geïnvesteerd vermogen is. Vakantiehuiswinkel bekijkt het heel simpel. De verhuuropbrengsten minus alle kosten welke het park en of verhuur organisatie rekent is € x. Dit bedrag gedeeld op uw totale investering (ex btw) is het netto rendement.

Voorbeeld

U koopt een recreatiewoning exclusief btw van € 150.000 incl. bijkomende kosten. De verhuuropbrengsten zijn € 20.000. Hiervan gaan af alle kosten van het park (kijk hier nauwkeurig naar, er staan veel kleine letters in overeenkomsten), stel totaal is dit € 5.000. Daarnaast betaalt u de provisie voor het verhuren van de woning, stel 20 % is € 4.000 (let op sommige vragen tot 35 %!).

Blijft over € 11.000. Hiervan gaat vaak nog af de kosten van verzekering en gemeentelijke belastingen (vraag dit na). Wanneer u totaal € 10.000 overhoudt, is uw rendement op uw investering van € 150.000 dus 6,6 % netto op uw investering. Let op: dit is box 3 inkomen, dus vrij van inkomstenbelasting, maar het (on)roerende gedeelte van uw investering valt onder vermogensrendementsheffing. Bij aankoop kunt u door de juiste uitsplitsing op de factuur aanmerkelijke bedragen sparen!

Variabel of gegarandeerd rendement
De verwarring ontstaat als er bijv. sprake is van een prognose, ook wel variabel rendement genoemd. De verkoper maakt dan na aftrek van alle vaste kosten (in dit voorbeeld € 5.000) maandelijks naar u het daadwerkelijke rendement over (dus geen vast bedrag ook wel genoemd ‘gegarandeerd rendement’) minus de provisie (in dit geval 20 %). Omdat de huuropbrengsten per maand aanmerkelijk verschillen (het effect van het zogenaamde voor-, hoofd- en naseizoen), schommelen uw ontvangsten flink per maand en kunnen mee- of tegenvallen. Een gegarandeerd rendement geeft dus zekerheid over uw inkomsten. Als u het goed uit onderhandelt en de juiste zaken benoemt, geeft dit ook zekerheid over uw kosten. Een nadeel is dat u natuurlijk voor zekerheid betaalt, en u nooit profiteert van de stijgende vraag naar overnachtingen, immers met u is een vast bedrag afgesproken.

Sommige parken/organisaties werken met een zogenaamd ‘ondergrens rendement’ of ‘minimaal gegarandeerd rendement’. De afgesproken kosten zijn voor het park, daarnaast wordt er per maand er een gegarandeerd bedrag uitbetaald (in percentage ergens tussen de 3 en 4 %). Aan het einde van het jaar wordt gekeken wat de daadwerkelijke opbrengsten zijn geweest. Verrekend met het bedrag dat u al heeft ontvangen, gaan deze na aftrek van een provisie alsnog naar u. Het beste van twee werelden mits alles juist en volstrekt duidelijk op papier staat.

Let op: dat uw geen rendement krijgt voorgerekend met een bedrag inclusief btw. Teruggave van btw is een prettige bijkomstigheid, maar is geen rendement op uw vermogen, hoe mooi enkele aanbieders dit ook stellen.

Met welke belasting heb ik te maken?

Als u een vakantiehuis heeft gekocht krijgt u met een aantal fiscale zaken te maken los van de btw.

Welke zijn deze dan precies ?
Onroerend goed belasting
Eigenaren van een recreatiewoning inclusief grond betalen jaarlijkse onroerend zaak belasting. De hoogte van de aanslag wordt bepaald door de WOZ-waarde van het huis en de tarieven van de gemeente. Die tarieven zijn in 2007 losgelaten en gemeenten kunnen zelf hun tarieven bepalen. Kijk voor informatie op de site van de gemeente waar uw recreatiewoning staat.
Forensenbelasting
Gemeenten kunnen forensenbelasting heffen aan eigenaren van een tweede huis. Criterium voor de belasting is dat de eigenaar gedurende een belastingjaar meer dan negentig maal heeft overnacht in de gemeente. In de praktijk hanteren lang niet alle gemeentes forensenbelasting. Vaak kan op een eenvoudige manier bezwaar worden gemaakt tegen deze belasting door middel van de model-bezwaarschriften die op internet te vinden zijn.

Toeristenbelasting
Toeristenbelasting moet worden betaald aan de gemeente en is bedoeld om het gebruik van de voorzieningen door gasten in de gemeente van de voorzieningen te compenseren. Informatie over de tarieven is bij de gemeente te vinden. Wie zijn tweede huis verhuurt kan op zijn beurt toeristenbelasting doorbelasten aan de gasten. Als u het verhuurt via een organisatie zorgen deze voor de belasting.
Overige gemeentelijke lasten
Naast bovenstaande heffingen betaalt de huiseigenaar ook waterschapslasten en afvalstoffenheffing (huisvuil) aan de gemeente. Het tarief verschilt ook hier per gemeente. Kijk op de gemeente site voor de actuele tarieven.

Btw hoe zit dat?

Wanneer u een recreatiewoning koopt is het belangrijk te weten of het een Marge- (geen BTW) of een BTW-woning is. Nieuwe woningen zijn altijd belast met BTW. Teruggave van de BTW kan alleen als u een BTW nummer heeft of aanvraagt. Indien de recreatiewoning niet vanuit een bedrijf gekocht wordt, is het van belang dat u een BTW-nummer aanvraagt en dat de woning hoofdzakelijk voor de verhuur bestemd is.

Vakantiehuiswinkel

Op vakantiehuiswinkel vindt u alle informatie omtrent de koop of verhuur van een huisje.

Wilt u meer weten over een van deze onderwerpen kunt u deze gemakkelijk terugvinden op de website van vakantiehuiswinkel!

Interesse?

Aankoop adviezen bij deels verhuren

Bied de recreatiewoning altijd 140 dagen aan voor verhuur en ontvang daarmee de BTW van de recreatiewoning retour
Probeer een zo courant mogelijke recreatiewoning aan te kopen: drie slaapkamers, perceel tussen 200 en 350 m2, onderhoudsarm, in een park met een eigen verhuurorganisatie
Beperk uw investering zoveel mogelijk, vermijd hele specifieke persoonlijke wensen en let op: sentiment kost rendement
Koop nooit uitsluitend een woning gericht op het vermaak van uw (klein)kinderen, let ook op andere zaken als omgeving, locatie, groeipotentie verhuur en algemene indruk van het park
Net als de aanschaf van een nieuwe auto waar de kop vanaf is, is ook een recreatiewoning welke als promotiemodel of demonstratiewoning is ingezet, voordeliger
Maak concrete afspraken over verhuur, schoonmaak en onderhoud (grotere parken hebben eigen onderhouds- en servicemonteurs in dienst en vaak contracten met gerenommeerde landelijke schoonmaakbedrijven)
Let op dat bij verhuur het contract door verkoper niet eenzijdig kan worden opgezegd
Maak goede afspraken over het eigen gebruik en de kosten, let op: voor BTW-teruggave en de verrekening van BTW moeten deze goed op papier zijn vastgelegd
Laat het rendement op een aparte rekening overmaken en let op dat hierin nog 6 % BTW zit, welke u moet afdragen
Zorg voor de juiste verzekering van uw trotse bezit en ga er zorgeloos van genieten!

Type Heijendael 1

6-persoons

Perceelgrootte vanaf ± 250 m²
Woonoppervlakte 55 m²
Aantal slaapkamers 3
Vanafprijs woning €85.000,-

Combineer een recreatiewoning met een natuurlijke uitstraling van buiten met hedendaags comfort van binnen. Deze 6-persoons recreatiewoning kent drie slaapkamers, een grote badkamer met toilet en vooral ook een aansprekende living met open keuken. Ruimte en licht hebben vrij spel in deze woonkamer, een effect dat nog eens versterkt wordt doordat de entree bij de living aansluit.

Interesse?

Type Heijendael 2

4-persoons

Perceelgrootte vanaf ± 225 m²
Woonoppervlakte 50 m²
Aantal slaapkamers 2/3
Vanafprijs woning €69.000,-

Privacy schrijf je met een hoofdletter P bij deze recreatiewoning. Deze 4-persoons recreatiewoning kent twee slaapkamers, waarvan één master bedroom waarop de eveneens grote badkamer met toilet op aansluit. De living met open keuken is zeer sfeervol te noemen. Verder heeft deze recreatiewoning een aparte berging.

Interesse?

Type Heijendael 4

6-persoons

Perceelgrootte vanaf ± 300 m²
Woonoppervlakte 70 m²
Aantal slaapkamers 3
Vanafprijs woning €119.900,-

Deze knusse en uiterst sfeervol aangeklede recreatiewoning kenmerkt zich door een ruime living met grote lichtinval. Daarnaast herbergt deze woning drie slaapkamers en een separate badkamer met toilet. De natuurlijke uitstraling doet de recreatiewoning verder naadloos aansluiten bij de bosrijke omgeving.

Interesse?