De groene gordel

De Limburgse Maasduinen vormt een bijzonder stukje Nederland. Het strekt zich uit van gemeente Mook en Middelaar, helemaal in de kop van Limburg tot Belfeld (bij Venlo) in het zuiden. De natuur van de Limburgse Maasduinen is uniek, met heide-, stuifzand-, boslandschappen en natuurlijk de rivier de Maas. In het seizoen laat de aspergeteelt haar markante, langgerekte bedden zien. Geniet van de prachtige Maasduinen, ontdek de natuur en de vele attracties in de regio! In het De Maasduinen vindt u leuke dorpspleintjes waar nog een echt gemeenschapsgevoel te ervaren is. Arcen is een voormalig vestingstadje en is prachtig gelegen aan de Maas. De restanten van de tolpoort “De Schanstoren” en het nooit voltooide kanaal “De Fossa Eugeniana” herinnert aan deze historie. De vele terrasjes en restaurants, het Nationale Park, de Maas en de diverse meren maken een bezoek meer dan de moeite waard!

Genieten in de
natuur

Noord Limburg is echt één van de mooiste gebieden in Nederland. Er is bos, heide, water en een keur aan wandel- en fietspaden. Het nationaal park Maasduinen zult u na één bezoek echt nog niet zat zijn, zoveel is er te zien. Voor mensen die graag in de natuur zijn biedt het gebied vele kansen.

Filia Masae in Well rondvaart

Vanaf het water ziet het mooiste stukje Noord Limburg er heel anders uit. Je kijkt vanuit een ander perspectief naar de mooie natuur, bevindt je in een andere wereld. Wil je de Maas van dichtbij bekijken, zien hoe beroepsvaart en pleziervaart in een schijnbare wirwar hun weg vinden en delen van het nationaal park de Maasduinen van een andere kant beleven? Zien en beleven hoe een sluis werkt? Met een ijsje in de hand op het zonnedek of met een lekker kopje koffie aan tafel ondergaan wat voor moois de omgeving te bieden heeft en er bovendien uitleg bij krijgen door de schipper zelf. Dat kan tijdens een van onze rondvaarten. Natuurlijk hebben we ons aanbod afgestemd op de meest voorkomende wensen. Zo hebben we kortere tochten die goed vol te houden zijn voor kinderen, langere tochten voor de echte genieters en in de zomer een combinatietocht met een huifkar.

Uitzicht over de Maas

Je kunt heerlijk dwalen over de Mookerheide en het vroegere landgoed met oud jachtslot en parkbos. Ten oosten van Mook vind je prachtige heide omringd door bos en akkers. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heb je op sommige punten prachtige vergezichten over de Maas. Bijvoorbeeld vanaf de Heumense Schans, een verdedigingswerk uit de 17e eeuw vlak bij landgoed Mookerheide. In het zuidelijke deel van de Mookerheide groeit struikheide die in augustus prachtig bloeit. Plaatselijk staat veel brem. De heide wordt begraasd door schapen en runderen om vergrassing met pijpenstrootje terug te dringen. Enkele ruige graslandjes op het landgoed worden extensief beheerd. Door het hele gebied lopen twee geopaden, een regionale MTB-route, ruiterpaden en verschillende wandelroutes.

Reindersmeer

Het Reindersmeer ligt bij de sluis in de Bosserheide in Well. Sinds 1999 is het gebied rondom het meer onderdeel van nationaal park De Maasduinen. In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen ontstonden het Leukermeer en het Reindersmeer. Rondom het Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. Rustige recreatie, zoals fietsen, wandelen en paardrijden is mogelijk. Zwemmen en vissen zijn hier niet toegestaan. Het meer en zijn omgeving vormt een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en de Hamert. Langs het Reindersmeer liggen verschillende wandelroutes. Het startpunt voor deze wandelingen is bij het informatiepaneel bij de sluisbrug in de Bosserheide in Well. Hier kunt u uw auto parkeren en kiezen voor één van de gevarieerde routes.

Actief ontspannen!

De mooiste plekjes die Noord Limburg te bieden heeft! Liggen binnen wandel en fiets bereik. Daarnaast hebben wij tal van leuke activiteiten, faciliteiten en evenementen om en in het park voor u georganiseerd.