Vlakbij de Duitse grens

Veel kastelen, nog meer natuurschoon, gezellige winkelcentra, musea en bedevaartsoorden. Het is maar een greep dat Heijen en omgeving te bieden heeft.

Cultuur Historisch

Dit gebied, dat wordt doorsneden door de Maas, heeft een rijk cultuur-historisch verleden vanwege de rivier en omdat het aan de grens met het Duitstalig gebied lag. Handel en oorlog wisselden elkaar af met als resultaat dat heden ten dage zowel aan de Nederlandse als Duitse kant van de grens ontzettend veel te zien en beleven is.

Kasteel

Zo heeft Heijen zelf een kasteel, zoals je ook in naburige plaatsen Arcen, Lottum, Molenhoek en het Duitse Kleve je deze prachtige erfenissen kunt bekijken uit de tijd dat de adel nog de dienst uitmaakte.

Golfbaan

Verder treft u op weg naar Afferden de kasteelruïne Bleijendaal én een mooie golfbaan aan. De kastelen aan beide zijden van de grens worden niet alleen door de Maas, maar ook door de Maasduinen van elkaar gescheiden. Deze groene gordel en de bossen die daarbij aansluiten lopen langs de Nederlands-Duitse grens van het Reichswald bij Groesbeek tot aan Venlo.

“Klik op onderstaande buttons om meer te weten te komen over onze prachtige omgeving”
Op de
grens

Heijen ligt niet alleen dichtbij Duitsland maar ook op de grens van Brabant en Limburg. Wat grensoverschrijdend is, is het Bourgondische karakter van de regio. Om daar enkele voorbeelden van te geven: het biologisch wijngoed Le Colonjes bij Groesbeek, de pannenkoekenhuizen van Arcen alsmede de beroemde jeneverstokerij De IJsvogel, de Hertog Jan brouwerij en de zaak van meervoudig Nederlands kampioen ijs maken Ted Clevers in deze kasteelplaats. Andere aanraders voor culinaire liefhebbers zijn de ‘aspergedorpen’ Walbeck, Straelen en Melderslo waar ze naast asperges ook champignons als specialiteit hebben. In deze plaats is zowel het Nationaal Aspergemusuem als Champignonmuseum gevestigd.

Bourgondisch
gevoel

Het Bourgondische gevoel kan echter ook op andere wijze opgewekt worden. Wat te denken van het Duitse natuurbad Goch- Ness of het Thermaalbad Arcen met zijn warmtebronnen en sauna’s? Daarnaast kunt u heerlijk winkelen in Nijmegen, Boxmeer en Nieuw-Bergen en over de grens in Kleve en Goch.

Ruimte voor reflectie is er ook, want de regio kent meerdere bedevaartsoorden. De twee bekendste zijn Kevelaer en ‘Klein Lourdes’ te Tienray waar in de kerk de Lourdesgrot is nagebootst.

Niets hoeven... Niets moeten...

De omgeving van Residence Heijendael staat bekend als een wandel- en fietsgebied bij uitstek: vanuit het park kunt u eindeloos fietsen door de talloze pittoreske dorpjes en over intieme pleintjes of ongestoord urenlang wandelen door de uitgestrekte heide, waarbij u slechts omringd bent door bos, akkers en de mensen waar u van houdt.